Päätin lopettaa shampoon käytön, kun löysin ihmeellisen keskustelun YleX:n foorumilta, ja seurailin ketjuun laitettuja linkkejä ja tutkailin asiaa. Tästä on nyt ehkä viikon verran aikaa.

Projektini on vasta ihan alussa, ja piti heti tarttua härkää sarvista ja alkaa blogaamaan asiasta. Ihan pitääkseni itseni kärryillä, ja sitäkin silmällä pitäen, että jospa joku muukin innostuu, mutta ei löydä suomenkielistä infoa asiasta. En ole mikään ekspertti, joten yrityksen ja erehdyksen kautta mennään. Sitenhän sitä oppii parhaiten!

Ajatus on siis seuraavanlainen. Tavalliset shampoot sisältävät voimakkaita teollisuuskemikaaleja, jotka puhdistavat päänahan ja hiukset "liian hyvin". Tämän seurauksena hiuspohja tuottaa öljyjä ja talia enemmän kuin on tarpeen, mikä puolestaan johtaa nopeammin hiusten rasvoittumiseen ja kaikkien rakastaman ns. liimaletin syntymiseen. Hiuksen tyvi on liian rasvainen ja latvat puolestaan liian kuivat. Kuulostaako tutulta? Tavoitteena olisi saada hiuksen koko pituus tasalaatuiseksi, eli "levittää" rasva koko tukkaan. OK, tuo kuulostaa iljettävältä, mutta lopputuloksen ei pitäisi olla iljettävä.
Lisäksi useimmissa shampoissa on silikonia lisäämään hiuksiin kiiltoa, jonka shampoon puhdistusaineet poistavat (koska luonnontilassa oleva hius kiiltää, koska siinä on pieni kerros öljyä ja talia koko pituudella). Silikoni kuitenkin kuluu hiuksesta äkkiä pois ja pidemmällä aikavälillä vahingoittaa hiusta.

Hankkeeseen liittyy muutaman viikon (lähteitteni mukaan 6-12) sopeutumisaika, jolloin hiukset pestään ruokasoodalla ja huuhdellaan omenaviinietikalla. Nyrkkisääntönä olen useimmiten nähnyt, että pesuun sekoitetaan ruokalusikallinen ruokasoodaa kupilliseen vettä, ja huuhteluun ruokalusikallinen omenaviinietikkaa kupilliseen vettä. Näitä kannattaa toki säätää oman hiustyypin ja päänahan ja kokemusten mukaan. Lisäksi monet tuntuvat tekevän huuhteluita myös erilaisilla yrttivesillä ja teellä. Näillä saa hyvää tuoksua ja joskus jopa vähän sävyä tukkaan. Yleensä tavoitteena on lopulta päätyä pääsääntöisesti pelkkiin vesipesuihin.

Laitan vielä sivulaatikoihin linkkejä lukemiini lähteisiin, että voitte vähän sieltäkin lueskella. Lähteeni ovat enimmäkseen englanninkielisiä.

Kommentteja saa laittaa ja luen mielelläni vinkkejä ja aatoksia aiheesta. Lisäksi, jos huomaat virheen tekstissäni, korjaa ihmeessä, koska en todellakaan ole mikään asiantuntija.